Skip to content Skip to footer

EU AI Act vstoupil v platnost

Od 1. srpna 2024 platí v Evropské unii nové nařízení Evropského parlamentu a Rady EU (2024/1689), které zavádí pravidla pro vývoj a využití umělé inteligence. AI Act si klade za cíl zajistit, aby byla umělá inteligence transparentní, bezpečná a respektovala základní práva. Nová legislativa se dotkne všech firem, které umělou inteligenci vytváří a využívají, se sídlem v některém ze států EU, nebo působících na evropském trhu.

Ai Act dělí systémy umělé inteligence do několika kategorií podle jejich rizikovosti a vytváří pravidla pro jejich regulaci. Nejrizikovější postupy jako jsou například systémy sociálního kreditního hodnocení, rozpoznávání emocí v práci, nebo manipulace s chováním jsou úplně zakázány, vysoce rizikové systémy budou podléhat přísné regulaci a za porušení pravidel hrozí firmám vysoké pokuty.

Ačkoli AI Act vstoupil v platnost již 1. srpna 2024, jeho jednotlivé části budou nabývat účinnosti postupně v následujících letech. Nejdůležitější termíny?

  • 2. únor 2025 – Začnou platit obecná ustanovení (včetně školení v oblasti AI gramotnosti) a zákaz nejrizikovějších AI postupů.
  • 2. srpna 2025 – Členské státy EU mají povinnost zřídit oznamující orgány a určit oznamující subjekty. V platnost vstupují sankce, regulace modelů AI pro obecné účely a řada dalších opatření.
  • 2. srpna 2026 – Začíná platit nařízení v plném rozsahu s výjimkou některých specifických vysoce rizikových systémů AI, kde je termínem začátku regulace až srpen 2027.

AI Act představuje významný milník v regulaci umělé inteligence, po které mnozí odborníci z této oblasti volají. Ačkoli přináší nové výzvy, zároveň otevírá prostor pro zodpovědný a etický vývoj této technologie.

Velmi přehledné shrnutí nařízení najdete na webu České asociace umělé inteligence, jeho plné znění si můžete ve formátu pdf stáhnout na webu Evropské unie.

Leave a comment